среда, 27 августа 2008 г.

Какие преимущества у сигары перед сигаретами?

Які переваги біля сигари перед сигаретами?

Порівнювати сигари і сигарети все одно, що порівнювати благородний витриманий коньяк з дешевою горілкою. Вони за своєю природою різні: для виробництва сигар використовується лише найякісніший благородних сортів тютюн, який вирощують в декількох регіонах світу, тоді як тютюн для сигарет виростає практично повсюдно. Перш, ніж бути використаним у виробництві сигар, тютюн близько місяця сушиться, потім ферментируется і витримується як мінімум протягом року, завдяки чому з нього виводяться надлишки смол, нікотину і цукру, тютюн набуває м'якого смаку. Сигаретний тютюн висушують протягом декількох днів і не ферментируют, за рахунок чого в нім залишається велика кількість цукру, який в процесі горіння перетворюється на ацетальдегід, сприяючий швидкому вбиранню нікотину в кров. Сигари - 100% натуральний продукт, цілісне тютюнове листя в наповнювачі забезпечує повільне тління, температура диму невисока, в сигаретах навпроти - дрібно-різаний тютюн і папір горять швидко, висока температура диму. Різний принцип куріння: сигари палять не в затягування - смакуючи дим, нікотин вбирається через слизисту оболонку рота, сигаретами затягуються, продукти горіння потрапляють безпосередньо в легені. Сигари, по аналогії з коньяком, палять для задоволення, аби відчути смак і аромат, неповторний букет, сигарети ж, на мій погляд, палять не ради смаку, а ради здобуття дози нікотину.


Чи можна повторно розкурювати сигару?

Якщо йдеться про тому, що сигара тільки що згасла, а ми хочемо продовжити куріння і тому її повторно розпалюємо - тут немає нічого негожого. Якщо ж говорити про те, що сигара викурюється наполовину і відкладається наступного дня, то це не бажано. Смаковий букет сигари міняється, розкриваючи нові відтінки у міру куріння, якщо дати їй згаснути і відкласти, буде порушений смаковий баланс, повторне розкурювання не принесе великого задоволення, оскільки дадуть себе відчути продукти горіння, що вбралися в тютюновий аркуш.



Основні країни-постачальники сигар і їх складових

Лідерами у виробництві ручних сигар є такі країни як Куба, Домініканська Республіка, Гондурас, Нікарагуа і Мексика, всі вони славляться багатовіковими традиціями обробітку тютюну і створення сигар ще в часи древніх індіанських племен таино і майя. Основними постачальниками тютюну для сигар є Індонезія, Бразилія, Еквадор, Камерун, США (штат Коннектікут). Що ж до сигар машинного виробництва, то тут серед світових лідерів можна назвати США, Німеччину, Голландію, Швейцарію, Іспанію.



Фортеця сигар і витримка сигар

Фортеця сигари залежить від сорту тютюну, місця його зростання і від вмісту в наповнювачі сигари листя з верхньої частини тютюнової рослини, які, знаходячись ближчим до сонця, набувають найбільшої маслянистості і відрізняються найвищим вмістом нікотину. Це листя називає "лигеро". Як відомо, в наповнювачі ручної сигари може міститися від 3 до 6 цілісного тютюнового листя, і якщо творець сигарного бленда хоче отримати в результаті міцний смак, що насичує, він передбачить, щоб в наповнювачі обов'язково було присутнє листя "лигеро", але, як правило, не більше 25%. Також, країна-постачальник певною мірою говорить нам про фортецю тютюну: кубинський і Гондурас тютюн - міцніший, а домініканський - м'якший. Витримка сигари в правильних умовах (18-20 З, 68-72% відносна вологість) благотворно впливає на її смак, додаючи йому округлість і м'якість, як відбувається з хорошим коньяком. Деякі виробники передбачають в своєму технологічному процесі витримку сигар від місяця і більш в спеціальних кедрових кімнатах, аби смаки і аромати тютюну різних сортів, які використовуються в наповнювачі, змішалися і створили єдиний гармонійний букет.


На що вказує колір покривного аркуша?

Колір і якість текстури покривного аркуша залежать, знову-таки, від сорту тютюну і місця зростання, а також від особливостей технології його обробки. Так, наприклад, щоб отримати тютюн світлого зеленуватого відтінку "candela", його висушують особливим способом, щоб не зруйнувати зелені клітки хлорофила; для здобуття темно-коричневого, майже чорного покриву "oscuro", листя пізніше покладеного терміну знімають з тютюнової рослини, дозволяючи їм отримати більше сонячного світла. Глибший і триваліший процес ферментації тютюну, також дозволяє добитися темнішого відтінку покривного аркуша. Класичний приклад покриву кольору "claro" світло-коричневого золотистого відтінку - тютюн сорту Connecticut Shade, який спеціально вирощують під марлевими тентами для захисту від прямих сонячних променів, а приклад покриву кольору "maduro" - тютюн сорту Connecticut Broadleaf, який навпаки зобов'язаний своїм насиченим темно- коричневим шоколадним відтінком сонцю і тривалій ферментації.

Як правильно палити сигари Існує помилка, що чим темніше покривний аркуш, тим міцніше сигара.

Колір покривного аркуша не впливає на фортецю сигари, він більшою мірою визначає її аромат. Хоча деякі виробники, створюючи сигари однакового формату, але різній фортеці, наділяють міцнішу сигару темним покривом, а м'якшу - світлим, це індивідуальні випадки, а не загальне правило, і аби зорієнтуватися в цих нюансах, краще звернутися до професійного консультанта. Основних кольорів покривного аркуша - сім (вони представлені в таблиці - прим.ред), відтінків - більш за півсотню .


Якість сигар

Вибираючи сигару в магазині або ресторані, як правило, оцінюють її:
зовнішній вигляд: покривний аркуш має бути рівної шовковистої текстури, вітається, якщо він маслянистий, без товстих прожилків, не повинно бути пошкоджень і тріщин;
міра зволоженості: сигара, що зберігалася в правильних умовах, повинна злегка пружинити при стискуванні, швидко відновлюючи свою первинну форму, якщо при стискуванні роздається сухе потріскування - таку сигару краще не брати;
якість скручування: тіло сигари має бути рівномірне щільним по всій її довжині, якщо зустрічаються горбки і западинки - це свідчить про неправильне скручування, така сигара може нерівно горіти, спотворюючи смак, дуже туго скручена сигара створює утруднену тягу, а дуже вільне скручування робить тягу неприємно гарячіше.
Смак і аромат можна оцінити лише в процесі куріння, хоча аромат сигари в не засвіченому стані може про багато що розповісти досвідченому афисионадо. Вітається, якщо смак і аромат сигари багатий відтінками і півтонами, розкриваючи всю повноту букета у міру куріння. sommelier.dn.ua

Комментариев нет: